Sekitar ALMM Ke-25

Malaysia telah menjadi tuan rumah kepada Mesyuarat Menteri-Menteri Buruh Asean kali ke-25 yang telah diadakan pada 23-29 November 2018. Bersempena dengan mesyuarat tersebut, pelbagai mesyuarat berkaitan serta persidangan berkaitan telah turut diadakan oleh Kementerian Sumber Manusia.

Dalam majlis perasmian yang diadakan pada 28hb November 2018, YAB PM dalam ucapan perasmian yang dibacakan teks ucapannya oleh YB Menteri Sumber Manusia berharap dapat menggalakkan pengenalpastian potensi dan prospek untuk industri serta pekerjaan hijau dalam kalangan negara anggota Asean sepanjang penggalnya Malaysia sebagai Pengerusi Sektor Buruh ASEAN bagi tempoh 2018 hingga 2020. Ini termasuklah membangunkan dasar-dasar serantau yang sepadan berkaitan industri hijau sepanjang tempoh tiga tahun bermula tahun ini hingga 2020.

Sementara itu, dalam Majlis penutup Mesyuarat Menteri-menteri Buruh ASEAN ke-25 yang dilakukan oleh YAB Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail, beliau menyatakan rasa gembira dengan komitmen tekad yang ditunjukkan oleh negara anggota ASEAN dalam Deklarasi ASEAN untuk mempromosikan teknologi hijau dalam sektor pekerjaan. Ini adalah strategi yang tepat dalam pembangunan sosio ekonomi di dalam waktu yang sama menangani cabaran global melindungi alam sekitar.

TOP

THEME OPTIONS

Header type:
Theme Colors:
Color suggestions *
THEME
* May not have full accuracy!